söndag, maj 29, 2011

Den inre dialogen

Hjärnan sänder ut signaler 24 tim om dygnet. Forskare har räknat ut att 90% av alla tankar vi tänker på en dag är samma tankar som vi tänkte igår. Om vi gör som vi alltid har gjort får vi samma resultat som vi alltid har fått. Så, om vill ha en förändring i vårt liv behöver vi börja med att förändra våra tankar.

Steg ett är att bli uppmärksam på vad vi tänker. Lyssna till den inre dialogen som ständigt pågår, utan att döma. Precis som med andningen kan vi välja om den ska gå på autopilot eller styras manuellt - med den fria viljan. Steg två är att bestämma vilka tankar vi vill ha istället. Det är förstås en omöjlihet att granska varje tanke, med tanke på att vi tänker ca 60 000 tankar om dagen. Så då får vi ta hjälp av känslorna. Steg tre är att vara lyhörd för vilka känslor du har. Känslorna är viktiga vägvisare som talar om för oss om vi är på rätt väg eller inte. Känns det lätt är det rätt. För dig.

När du upplever en "negativ" känsla, stanna upp och fundera på vilka tankar som föregick känslan. Vad hände? Vad tänkte du? Nu kan du byta ut de tankarna mot tankar som skapar positiva känslor istället. Det låter enkelt men det kräver övning. Lika många timmar som du lagt ner på att öva in det här sättet att tänka behövs för att nöta in de nya, positiva tankarna. Eller...?

Det finns ett snabbare och enklare sätt. Mental träning. En teknik som idrottsmän använt sig sedan 70-talet och som idag används på alla områden i livet. Men egentligen är det en teknik som alla människor använder sig av hela tiden, fast vi inte är medvetna om det. När vi blir medveten om hur vi fungerar kan vi börja använda tekniken på ett positivare sätt för att må bättre och skapa mer av det vi önskar i livet. Mer om detta nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar