söndag, juni 26, 2011

Mental avslappning

När du har lärt dig att slappna av fysiskt kan du gå vidare till att lära dig att slappna av mentalt. Det gör du genom att använda en teknik som kallas kreativ visualisering. Att visualisera är en förmåga som vi alla föds med och som vi gör varje dag. Fast vi inte tänker på att vi gör det.

Om jag t ex säger till dig att jag har köpt en ny bil, sätter din hjärna igång att skapa bilder av bilen. Du kanske ser en röd Ford Escort för din inre syn. När jag sen berättar att bilen är blå och av märket Volkswagen Golf förändras din inre bild.

Att använda kreativ visulaisering betyder att du använder dig av samma teknik fast på ett medvetet sätt. På så sätt kan du ta kontroll över dina inre bilder och -  i förlängningen - av det som händer i ditt liv. Så istället för att låta dina tankar fladdra runt fritt som en skock galna apor kan du välja vilka inre bilder som du vill ha och mår bra av. Det här gäller allt; från avslappning till bättre självkänsla till att förverkliga dina drömmar.

Hur går det då till? Jo du börjar med att slappna av fysiskt. Gärna med hjälp av en trigger som jag skrev om i inlägget om fysisk avslappning. Sen skapar du ditt eget mentala rum. Det kan vara en verklig plats eller en påhittad. Det spelar ingen roll, för hjärnan kan inte skilja på fantasi och verklighet. Och det är den egenskapen som man tar vara på i kreativ visualisering. Det viktiga är att ditt mentala rum är en plats som känns lugn och trygg och där du trivs att vara. Det är din alldeles egna plats där du kan vara helt ifred. Här kan du bara vila och koppla av eller jobba vidare med självbild och målbilder.

Börja med att bara vara här och känna hur skönt det känns att släppa alla krav och måsten för en stund och bara vara. Här och nu. Har du svårt för att se inre bilder så gör det ingenting. Det viktiga är känslan. Bygg upp en skön känsla av lugn och trygghet. Var bara kvar i den känslan en stund.

Om du vill kan du sen föreställa dig en eld. Känn värmen och glöden. Känn hur du fylls med energi och kraft. Du kan också föreställa dig att du bränner upp det som tynger dig, din ryggsäck. Lägg din ryggsäck på elden och låt den brinna upp.

När du känner dig redo kan du sakta komma tillbaka till rummet och tiden. Ta några långa, djupa andetag. Sträck försiktigt på kroppen. Öppna sakta ögonen. Nu har du skapat ditt mentala rum och kan när som helst bege dig dit för att koppla av, få energi eller göra dig av med saker som tynger dig. Jag ska berätta mer om hur du kan förbättra din självkänsla och jobba med målbilder i ditt mentala rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar